Per què necessitem la teva signatura?

Necessitarem moltes signatures només per a tenir el dret de presentar-nos a les eleccions autonòmiques a Catalunya. Però, encara no podem recollir-les, hem d’esperar a que es convoquin.

Formes part del cens electoral de la província de Barcelona? Dona’ns la teva direcció de correu electrònic i et contactarem per a que ens facis arribar la teva signatura. Tens curiositat i vols saber exactament, i a nivell legal, per a què necessitem la teva signatura? Aquí t’ho expliquem amb tota mena de detall.

Catalunya encara és l’única comunitat autònoma d’Espanya sense llei electoral pròpia. Així doncs, tal i com diu la Disposició Addicional Primera de la llei electoral de l’estat central (la Llei Orgànica 5/1985), fins que Catalunya no tingui la seva pròpia llei, és aquesta la que s’aplica. Això no seria gaire greu si no fos perquè l’article 169 d’aquesta llei va reformar-se l’any 2011 de manera que el seu tercer apartat digués:

«3. Para presentar candidaturas, las agrupaciones de electores necesitarán, al menos, la firma del 1 % de los inscritos en el censo electoral de la circunscripción. Los partidos, federaciones o coaliciones que no hubieran obtenido representación en ninguna de las Cámaras en la anterior convocatoria de elecciones necesitarán la firma, al menos, del 0,1 % de los electores inscritos en el censo electoral de la circunscripción por la que pretendan su elección. Ningún elector podrá prestar su firma a más de una candidatura.»

I com a resultat, com encara no tenim representació en el Parlament de Catalunya (però sí en tenim al Parlament Europeu!) necessitarem presentar els avals de aproximadament uns 4.000 electors només per a presentar-nos a la circumscripció electoral de la província de Barcelona. Segons l’article 45 caldrà que les presentem amb la nostra candidatura com a màxim 20 dies després de la convocatòria d’eleccions. És molt poc temps, i encara més amb les dificultats addicionals que provoca la pandèmia del COVID-19.

Aleshores, podríem recollir ja les firmes per a preparar-nos? Malauradament no, tal i com diu l’apartat quint punt segon de la Instrucció 7/11 de la Junta Electoral Central

«2. Las firmas deberán recogerse para cada proceso electoral y con posterioridad a la convocatoria electoral correspondiente. A tal efecto, el Ministerio del Interior pondrá a disposición de las formaciones políticas el modelo ajustado para cada convocatoria electoral.»

I per tot això, si vols que puguem presentar-nos a les properes eleccions catalanes, dona’ns una direcció de contacte per a que ens posem en contacte amb tu quan calgui demanar la teva signatura!